Magdalena en muziek

In de moderne muziek keert Maria Magdalena veel terug. Ik ben gaan kijken en vooral luisteren naar de manier waarop ze hierin neergezet wordt. Er viel me meteen één ding op: eigenlijk al de nummers die gaan over Maria Magdalena worden gezongen door mannen; mannen uit Nederland, Spanje, de VS, allemaal mannen. Op één na. Sandra. Zij heeft daarbij misschien ook wel het meest beroemde Magdalena nummer. Ze scoorde er in Nederland in 1985 een nummer één hit mee. De songtekst laat een heel duidelijke typering van Magdalena zien: de trouwe, kuise partner die onvoorwaardelijk liefde kan geven. Sandra kan dit niet zij is ‘a creature of the night’ en dus: ‘I’ll never be Maria Magdalena’. Hoe anders zingen al de mannen over Maria Magdalena. Van Dries Roelvink tot Bob Dylan, Frank Zappa, Elton John, The Pixies, Johnny Cash, dEUS; allemaal zetten zij eenzelfde typering neer. Maria Magdalena is in hun nummers een begeerlijke, exotische, wereldse vrouw bij wie ze aan haar voeten liggen. Veel zangers schakelen opeens over in het Spaans om haar exotische karakter te benadrukken (Roelvink en Dylan bijvoorbeeld). Ze is een hartenbreker, iemand waar je hondsdol verliefd op wordt, waarvoor je je oude leven achter je wilt laten. Een vrouw die je brengt in extase en die je hart ‘in vuur en vlam’ zet.
 
Beluister via onderstaande links voorbeelden van de muzieknummers:

Sandra - Maria Magdalena: http://www.youtube.com/watch?v=l1DIV8V_zwQ

Dries Roelvink - Maria Magdalena: http://www.youtube.com/watch?v=YYLHb9VTXWU

Bob Dylan - Romance in Durango: http://www.mojvideo.com/video-bob-dylan-romance-in-durango/f85a5d9e602d92c36841