RAW ART FAIR 2014

MILK nam voor de tweede keer deel aan de RAW Art Fair in de Cruise Terminal in Rotterdam. Hiervoor ontwikkelden Rob Bouwman en Vincent Uilenbroek een exclusieve duo-installatie (foto1). In stand 55 vertegenwoordigde MILK o.a. recente sculpturen van New Sculpture Department (foto2), collages van Erik Klein Wolterink en fotowerken van DP51 Photography. 

NEW SCULPTURE DEPARTMENT
Als kunstenaarsduo, construeren Kees Boevé en Lorenzo Quintanilla (New Sculpture Department) een verwoeste wereld zonder beperkingen, vaak met brute personages die zich uit hun omgeving losrukken. Hun werk lijkt een gevaarlijke mix tussen verlaten mysterieuze steden en donkere heidense rituelen te zijn. De kunstenaars gebruiken verschillende materialen en technieken; van gevonden voorwerpen en pur tot glanzend keramiek. New Sculpture Department (NSD) zal altijd blijven zoeken naar de verschillende manieren om beeldhouwkunst vorm te geven. In 2013 werden ze gevraagd een nstallatie voor Museum De Pont (Tilburg) te ontwikkelen, in het kader van het 'Leerling/meester project' door Kunstpodium T, waarin NSD deelnam in 2012.
Tijdens RAW, presenteert MILK hun nieuwste onderzoeksproject.

ROB BOUWMAN & VINCENT UILENBROEK
Rob Bouwman onderzoekt de afmetingen, capaciteiten en expressiviteit van zijn beeldtaal. Zijn verkenningen variëren van kleine schilderijen en miniatuur werken tot grootse muurschilderingen, tekeningen en ruimtelijke objecten. Dit geeft de kijker de kans om zijn werk als onderzoeker te ervaren. Bouwmans schilderwerk heeft een organisch karakter, waarbij elke verwijzing naar een menselijke omgeving ontbreekt.
In 2013, werd Bouwman geselecteerd voor de ‘Koninklijke prijs voor de Schilderkunst’.
Voor de RAW ontwikkelde hij een duo-installatie met kunstenaar Vincent Uilenbroek. In dit gezamenlijke project daagde zij elkaar uit om elkaars werk binnen te treden. Hun overlappende technieken en werkprocessen resulteren in een gebalanceerde chaos, waarin restvormen en vormen elkaar ontmoeten. Tijdens de RAW is het resultaat van hun werkperiode te zien in kunstruimte Horizonverticaal in Haarlem.

ERIK KLEIN WOLTERINK
Als autonoom-documentair fotograaf construeert Erik Klein Wolterink melancholische visuele biografieën. Hij toont de tijd die verstrijkt, mensen die komen en gaan, maar onze omgeving die blijft, past zich aan. Klein Wolterink: ‘Mijn werk lijkt sterk realistisch, maar door vervreemdende beeldcombinaties strijdig met de werkelijkheid. Daarin zit voor mij een interessante paradox. Ik streef als een cartograaf naar objectieve totaalbeelden. Dit bereik ik door keuzes te maken, die per definitie juist subjectief zijn’.
Tijdens de RAW presenteert MILK meerdere werken uit de serie 'Terug Thuus', een document over de geschiedenis van zijn ouderlijk huis. In 2010 won Klein Wolterink hiermee de Bouw in Beeld prijs.

DP51 PHOTOGRAPHY
Fotograaf Tim Mooij-Knip van DP51 documenteert en portretteert. In 2011 won hij de “People of Amsterdam” portretprijs. Voor de kunstroute ‘Lijdensweg’ ontwikkelde DP51 in 2013 de serie ‘dragende goden’, gepresenteerd in ondergrondse vuilniscontainers. Het werk gaat over het dragen van lijden, over last dat wordt glad gestreken tot gestileerde beelden, zoals het vuilnis onder de grond verdwijnt. Na 40 dagen lijden zijn de ‘vieze’ beelden weer schoon ingelijst, en te zien op RAW. 


RAW ART FAIR 2013

MILK nam deel aan de 2e editie van de RAW Art Fair. Hiervoor selecteerde MILK recent werk van enkele veelbelovende kunstenaars met wie zij het afgelopen jaar samenwerkten - waaronder de organische schilderwerken van Rob Bouwman, surrealistische tekeningen van Roos van Haaften en duistere fotocollages van Kees Boevé & Lorenzo Quintanilla. Daarnaast presenteert MILK de kleurrijke keukencomposities van documentair fotograaf Erik Klein Wolterink.

NEW SCULPTURE DEPARTMENT
Als kunstenaarsduo, construeren Kees Boevé en Lorenzo Quintanilla (New Sculpture Department) een verwoeste wereld zonder beperkingen, vaak met brute personages die zich uit hun omgeving losrukken. Hun werk lijkt een gevaarlijke mix tussen verlaten mysterieuze steden en donkere heidense rituelen te zijn. De kunstenaars gebruiken verschillende materialen en technieken; van gevonden voorwerpen en pur tot glanzend keramiek. New Sculpture Department (NSD) zal altijd blijven zoeken naar de verschillende manieren om beeldhouwkunst vorm te geven. In 2013 werden ze gevraagd een installatie voor Museum De Pont (Tilburg) te ontwikkelen, in het kader van het 'Leerling/meester project' door Kunstpodium T, waarin NSD deelnam in 2012.
Tijdens RAW, presenteerde MILK werk uit hun nieuwste drieluik-project.

ROB BOUWMAN
Rob Bouwman onderzoekt de afmetingen, capaciteiten en expressiviteit van zijn beeldtaal. Zijn verkenningen variëren van kleine schilderijen en miniatuur werken tot grootse muurschilderingen, tekeningen en ruimtelijke objecten. Dit geeft de kijker de kans om zijn werk als onderzoeker te ervaren. Bouwmans schilderwerk heeft een organisch karakter, waarbij elke verwijzing naar een menselijke omgeving ontbreekt.
In 2013 werd Bouwman geselecteerd voor de ‘Koninklijke prijs voor de Schilderkunst’.

ERIK KLEIN WOLTERINK
In opdracht van het Amsterdamse Stadsarchief opende Erik Klein Wolterink de keukenkastjes van verschillende Amsterdammers en fotografeerde wat zich daar in de loop van soms wel tientallen jaren had verzameld. Klein Wolterink: ‘Mijn werk lijkt sterk realistisch, maar door vervreemdende beeldcombinaties strijdig met de werkelijkheid. Daarin zit voor mij een interessante paradox. Ik streef als een cartograaf naar objectieve totaalbeelden. Dit bereik ik door keuzes te maken, die per definitie juist subjectief zijn’.
Tijdens de RAW presenteert MILK enkele werken uit zijn bekende keukenserie; een Surinaamse keuken in vol ornaat en twee afzonderlijke gootsteen-keukenkastjes op ware grootte. 

ROOS VAN HAAFTEN
Hoe bewonen mensen en wilde dieren tegelijkertijd hetzelfde gebied, terwijl hun ontmoeting zo vluchtig is? In haar ruimtelijke schaduw-licht installaties en tekeningen onderzoekt Roos van Haaften hoe dieren de 'stadswildernis' bevolken, en creëert daarmee een donkere sprookjesachtige setting.
Het verhaal doet denken aan een dramatische filmscene; vossen springen, vallen over elkaar heen en trekken grimassen. Het zijn er veel en toch is het steeds dezelfde persoonlijkheid. Het lijkt een wereld waarin de mensheid op onverklaarbare wijze overgenomen wordt door de krachten van de natuur.
Tijdens de RAW presenteert MILK diverse tekeningen. 

www.rawartfair.com