Oscar Peters & Merel Noorlander - MacSiers Fotografie

Oscar Peters & Merel Noorlander - MacSiers Fotografie

Jorrit Paaijmans - MacSiers Fotografie

Jorrit Paaijmans - MacSiers Fotografie

Corine Zomer - podcast recording PEER 

Corine Zomer - podcast recording PEER 

OUT OF ORDER | PERFORMING OBJECTS

Merel Noorlander & Oscar Peters, Jorrit Paaijmans, Jean-Philippe Paumier, Joris Strijbos & Nicky Assmann, Art van Triest, Philip Vermeulen en Corine Zomer
 
In de tentoonstelling Out of Order staat de fysieke beweging centraal. MILK ziet een generatie kunstenaars die experimenteert met industriële technieken en natuurkrachten om beweging in hun werk te genereren. Hun mechanische ontwerpen zijn bedoeld om de artistieke discipline, vorm, materiaal, tijd en ruimte te verkennen.

De 'old school' tentoonstelling is een reactie op digitale en interactieve ontwikkelingen in de kunst. Het biedt een fysiek tegenwicht en toont de loop der dingen; een werkelijkheid waar de kijker weinig invloed op heeft. De veranderende beelden zijn willekeurig of worden evenredig door de tijd bepaald. Het proces is niet verborgen maar zichtbaar in de constructies die zowel de voor en achterkant van het beeld presenteren.

Voor MILK ligt de aantrekkingskracht ook in het spel van planning en willekeurigheid. De tentoonstelling bevraagt onze relatie met menselijke controle; hoe toevallig en hoe voorspelbaar is dat wat de kijker ziet. Hoeveel ruimte geeft de kunstenaar aan de actie? De installaties spelen met het verlangen om alles dat in beweging is te willen beheersen en tegelijk risico’s te nemen. Zij reageren op de grenzen van onze beperkte en gewenste bewegingsvrijheid.  
 
Met een serie kinetische installaties toont MILK niet alleen de schoonheid van beweging maar ook de daaraan verbonden geluiden en de onvermijdelijke stilstand. Het geluid van het proces van de installaties wordt in podcasts gedocumenteerd. Het geïnstalleerde ‘Paper Atelier’ produceert flipboekjes van de installaties, waarbij de bezoeker deel kan nemen aan het productieproces. 

MILK wil de ‘levende’ installaties letterlijk de ruimte geven om deze vragen volledig te onderzoeken. De visies, methodes en uitwerkingen zijn divers en de installaties meerstemmig; berustend, nuchter, beangstigend of humoristisch. De getoonde werken vormen tezamen een krachtige compositie van rust en bedrijvigheid, een poëtische fabriek.

Arti et Amicitiae | 26.05 _ 17.06 | 2018


LIVE OPENING | 25 MEI 20.00 - 22.00 UUR

Happening Maarten Bel & Willem de Haan (doorlopend)
Beide kunstenaars lanceren hun nieuwe beweging met een interactieve performance. Bel & de Haan onderzoeken het alledaagse door hun publiek te confronteren met humor, nutteloosheid en naïviteit. In een nieuwe kunstenaarsbeweging beloven ze zich extra kwetsbaar op te stellen. Undercover in het populistisch stramien, delen ze hun elitaire idealen met het volk en halen ze het dagelijkse in de kunst naar boven. 

21.00 - 21.15 uur _ Performance Merel Noorlander
Met pop-up objecten onthult Noorlander de continue veranderende patronen door de beweging van het lichaam. Noorlander bestudeert vouwtechnieken en projecties waarbij zij speelt met ruimte, licht en tijd. Haar nieuwe performance focust op de cyborg als filosofisch concept vanuit Donna Harraway, met de bionische mens als technologische mutant die voortdurend van betekenis kan veranderen. Wat is de rol van het lichaam? Kunnen wij het lichaam van de cyborg beschouwen als slechts een platform voor (technologische) betekenis? Of plooit het lichaam de patronen van betekenis, en hoe gebeurt dit dan?
I.s.m. Alice Pons (performer), Ibelisse Guardia Ferragutti (sound) en Pelske Veerle van Rossum (kostuum).

21.30 uur _ Performing DJ team: Disco Total
Underground Italo disco (!)

Meld je aan voor de LIVE opening op Facebook


PROGRAMMA

Donderdag 31 mei 19.30 uur _ Rondleiding en gesprek Jorrit Paaijmans
Rondleiding met aansluitend een gesprek tussen twee generaties kinetische kunstenaars; Mark Bischof en Jorrit Paaijmans.
Beide kunstenaars werken met een verfijnde mechaniek en hun werk kenmerkt zich door een instrumentale precisie en perfectie. De ingenieuze installaties van Bischof zijn alleen in zijn atelier te bezichtigen. In Arti gaat Bischof met Paaijmans in gesprek over het maken en presenteren van kinetisch werk. Na afloop kunnen bezoekers zich aanmelden voor het atelierbezoek op 3 juni 14.00 uur waar Paaijmans rondgeleid wordt door Bischof.

Vrijdag t/m zondag 13.00 - 17.00 uur _ PEER Paper Atelier
In de tentoonstelling installeert PEER Paper Platform een tijdelijk maakatelier waar flipboekjes van de installaties worden gemaakt. De boekjes tonen de installaties in beweging. PEER zet een analoge productielijn op voor het printen, snijden en binden van de flipboekjes. Het publiek word uitgenodigd zelf deel te nemen aan het proces en zo hun eigen publicatie te maken.
PEER is een nomadisch platform dat focust op het werkproces van kunstenaars. Zij geven het magazine ‘PEER Paper’ uit, organiseren pop-up residenties en maken podcasts. 
Vrijdag 1 juni 19.30 uur _ Lancering PEER Issue 5 'Creative process' & out of order sound tour (lancering podcast serie) 

Finissage 17 juni 15.30 - 17.30 uur _ Sound tour, performances & disco

Het oververhitte hoogtepunt, daverende einde en emotionele afscheid.
Met nieuwe hits op vinyl van dj & kunstenaar Maxime Duvall en een dansperformance van choreograaf Leine Roebana.