Margriet van Breevoort

Margriet van Breevoort

DECEMBER | MARGRIET VAN BREEVOORT

Herinneringen, gevoelens, dromen en fantasieën vertalen zich naar vreemde, vaak surrealistische, wezens met een menselijk karakter. De karakteristieke figuren van Margriet van Breevoort geven geen duidelijkheid, ze lijken verloren en niet op hun plek. Voor de kunstenaar is deze eigen wereld, ongeacht evolutie of natuurwetten, een uitweg en tegelijkertijd een soort herinnering aan de oneindige mogelijkheden van het leven. In MILK toont Van Breevoort meerdere beelden achter de ramen, waar een onbestemd gevoel van eenzaamheid en melancholie beklijft.

Dollebegijnensteeg 5 & Trompettersteeg


Alice Pons & Jean-Lorin Sterian

Alice Pons & Jean-Lorin Sterian

4 DECEMBER | PERFORMANCE ALICE PONS

Strip-Tease is een serie korte acts die reflecteren op het zogenaamde en bekende concept van het geven van een striptease. Meer dan een simpele voorstelling, worden intieme momenten gedeeld met het publiek; een sociale bijeenkomst, een striptease van de striptease. Via verschillende benaderingen wordt zowel de kunstenaar als het publiek geplaagd; met het lichaam en zijn eigenaar, de emoties en gedachten, het verkennen en ondervragen van de grens tussen performer en toeschouwer en tussen intimiteit en show.
Alice Pons is een Franse performer en studeerde af als danser aan het conservatorium van Parijs en als choreograaf in Amsterdam. 

Strip-Tease: 4 december 20.30 - 21.30 uur (open vanaf 20.00 uur)
Choreografie en uitvoering: Alice Pons, i.s.m. Jean-Lorin Sterian
Dollebegijnensteeg 5


Melanie Bonajo, Night Soil, 2015

Melanie Bonajo, Night Soil, 2015

28 NOV - 10 DEC | TEMPLE OF TEASE

Melanie Bonajo en Izabella Finch verkennen hun eigen sekse en sensualiteit in relatie tot het geheugen van hun lichaam. De afgelopen weken onderzochten zij de expressie van trauma's, articulatie van behoeften, seksuele onschuld, zelfliefde en gezondheid. De kunstenaars verblijven nog tot 10 december in MILK waar zij hun intieme praktijk voor lichaamswerk voortzetten. Vanaf 28 november is de 'Temple of Tease' te bezoeken. Meer over het onderzoek:
mistermotley.nl/motley-radio
metropolism.com/reviews/melanie-bonajo/


story.jpg

27 NOVEMBER | STORYTELLING NIGHT

Soul-Strip is een intieme verhalennacht waar diverse internationale Storytellers uitgenodigd worden om ‘true stories’ te delen. Binnen een thema en onder het genot van hapjes en drankjes worden in een rosse huiskamersetting rake verhalen verteld. Er zijn drie regels: eerlijkheid door de storytellers, respect voor elk verhaal en discretie. 

Soul-Strip: 27 november 20.00 - 23.00 uur
Dollebegijnensteeg 5 & Trompettersteeg


Melanie Bonajo

Melanie Bonajo

Jasper Griepink

Jasper Griepink

22 NOVEMBER | PRECIOUS VESSELS

Tijdens zijn verblijf nodigde Jasper Griepink collega-kunstenaars uit voor gesprekken. De kunstenaars Melanie Bonajo en Izabella Finch hadden behoefte aan een ruimte om hun intieme praktijk voor lichaamswerk te ontwikkelen. De afgelopen weken werkte zij met Jasper eens per week aan hun project 'Temple of Tease'.
Zondagmiddag geven de kunstenaars een presentatie van hun persoonlijke reflecties, interpretaties, inspiraties en toekomstige plannen naar aanleiding van hun werkperiode in MILK. Melanie toont onder andere een deel van haar nieuwste film ‘Night Soil: Economy of Love’ en Jasper geeft een lezing van een persoonlijke nieuwe tekst.

22 november 17.00 - 18.30 uur


OKTOBER & NOVEMBER | JASPER GRIEPINK

In zijn interactieve rituelen en performances onderzoekt Jasper Griepink de kwetsbaarheden en gemakken van de levende ziel als lichaam op aarde. Oude en nieuwe normen tegenover de omgang met ons lichaam, seksualiteit en het goddelijke worden verzameld door het bestuderen van spirituele denkers, filosofen en (traditionele) natuurgenezers, en door het opzoeken van (sub)culturen en alternatieve gemeenschappen over de hele wereld.
In oktober werkt hij verder aan zijn onderzoek op de ‘lichaamsgerichte’ Wallen met een aansluitende presentatie en happening in november. Zijn work-in-progress is dagelijks te bezoeken en zichtbaar voor hordes toeristen uit alle windhoeken. 
www.jaspergriepink.nl

Dollebegijnensteeg 5 & Trompettersteeg


Twice Shy Theatre

Twice Shy Theatre

5 - 9 SEPTEMBER | FRINGE FESTIVAL

MILK is verhuisd naar de Dollebegijnensteeg (met de Trompettersteeg) in het St. Anna kwartier! In samenwerking met DITS Performance Gallery programmeert MILK deze gerenoveerde peesruimte tussen twee rode steegjes tot medio 2016.
De passende aftrap wordt verzorgd door de onschuldige perverse marionet van Twice Shy Theatre op zaterdag 5 september. Begin dit jaar gaven zij een opzienbarende preview in MILKSTUDIOS, een intieme peepshow die schaamte, verwondering en spanning opriep. Tijdens Fringe Festival komen ze gevaarlijk terug met een spectaculaire nightshow in de donkere Dollebegijnensteeg. The girl of your dreams is een multidisciplinaire avondvullende voorstelling waar de bezoeker zich waant in een Tim Burton-achtige nachtclub, duister en zinneprikkelend! 
www.amsterdamfringefestival.nl.

The girl of your dreams - Twice Shy Theatre: 5 - 9 september 20 - 23 uur
Dollebegijnensteeg 5


11 MEI - 30 JUL | REMY HABETS

De serene maar sprekende figuren van Remy Habets opende in 2014 de witte peeskamer. Na MILKs afsluiting, is zijn nieuwste sculptuur de laatste bezoeker van deze verlaten ruimte. Tot de verhuizing bewaakt hij rustig en veilig de stille kamer..

MILKSTUDIOS | Oudezijds Achterburgwal 17


allard medema milk.jpg

24 APR - 30 JUN | ALLARD MEDEMA

Tijdens zijn speed-residency in het bordeel ontwikkelde Allard Medema een peeskamer-editie van zijn kunstkist, eerder te beleven bij Rotterdam Contemporary. 'Make Up Inside' is een audio installatie en gaat over zelfliefde, zelfwaarde en het zelfbeeld. Heb je deze intieme ervaring tijdens de Final Show gemist? tot eind juni is de kamer nog te bezoeken op aanvraag! mail naar peeskamer@milkamsterdam.com.

MILKSTUDIOS | Boomsteeg 1


24 APRIL | FINAL SHOW MILKSTUDIOS

De nieuwe bordeelplannen van de gemeente betekenen helaas het einde van MILKSTUDIOS. Daarom nemen we groots en meeslepend afscheid met een terugblik op een tijd vol spannende en zingevende residence-projecten. Naast Flooded District, de water-installaties van Roel van Doorn, presenteren ook Merel Noorlander, Pavèl van Houten en Renske Mijnheer een deel van hun Wallenwerk. Tijdens zijn speed-residency in het bordeel ontwikkelde Allard Medema een peeskamer-editie van zijn audio installatie Inzicht in Uitzicht, eerder te beleven bij Rotterdam Contemporary.
Met Pees Performances, Sexy Shows, Dirty DJs en Grandioze Gin is de afsluiting minstens zo bruisend en heet als de opening!


MILKSTUDIOS | Boomsteeg 1
Met dank aan Warsteiner Nederland.


14 MRT - 26 APR | ROEL VAN DOORN

Weg met hoeren, weg met hoerenlopers, weg met zuiplappen, weg met de herrie, weg met de waanzin, weg met mezelf'. Tijdens zijn verblijf op de Wallen ontwikkelde Roel van Doorn een interessante afkeer tegen zijn omgeving. Hij voelde een sterke behoefte om alle ellende weg te spoelen, in een allesreinigende zondvloed. Het nummer 'Aenema' van de Amerikaanse rock- en metalband Tool was een directe inspiratie voor zijn opmerkelijke water-installatie.
https://www.youtube.com/watch?v=E8vmaj75xzE

MILKSTUDIOS | Oudezijds Achterburgwal 17 & Boomsteeg 1
Dagelijks actief tussen 20.30 en 23.00 uur


6 FEB - 6 MRT | LIDA KRUL

Vergankelijkheid, verandering, angst, maar ook lichtzinnigheid zijn onderwerpen die centraal staan in de presentatie In Between. 
Lida Krul ontwerpt kinetische installaties waarin zij nostalgische foto- en filmbeelden industrieel verwerkt. In slow motion projecteert zij een 35mm film, Duitse vintage porno, die tegelijkertijd doorboort wordt door de naald van een naaimachine. De vernietigde maar nog herkenbare beelden geven een spanning tussen plezier en ongemakkelijke gevoelens. De installatie speelt met de dubbelzinnigheid van de lichte bewegingen van de mechanica en de onvermijdelijke vernietiging van het beeld. Hiermee staat het werk in ‘schril’ contrast met de omgeving en naastgelegen peeskamers. Met een rode knop zet de kijker de installatie zelf voor twee minuten aan, hierdoor wordt op het raam als het ware een peepshow geprojecteerd.

MILKSTUDIOS | Oudezijds Achterburgwal 17


25 JANUARI | TWICE SHY THEATRE

Exotisch, donker, hypnotiserend en verontrustend; de Twice Shy Peep Show is een korte trip naar de diepste uithoeken van nachtmerries en verlangens. Speciaal voor deze fascinerende performance op de Wallen komen drie talentvolle poppenspelers met een levensgrote Bunraku marionet over uit Londen. De maker Desmond O'Connor is een internationaal gerenommeerde en bekroonde componist, tekstschrijver en performer met meer dan twintig jaar ervaring in het theater. Zijn bitterzoete teksten, catchy soundtracks en betoverende projecties transformeren het ex-bordeel naar een charmant en gevaarlijk live theater.  
Zie ook: www.twiceshytheatre.com

Twice Shy Peep Show: 25 januari 15.00 - 0.00 uur
(street show gratis, live show 8 euro)
MILKSTUDIOS | Oudezijds Achterburgwal 17


Pop-up kostuum voor pees-performances - Merel Noorlander

Pop-up kostuum voor pees-performances - Merel Noorlander

8-15-24 JANUARI | PEES-PERFORMANCES

Op 8, 15 en 24 januari nemen de performancekunstenaars Alice Pons en Olivia Reschofsky i.s.m. Merel Noorlander bezoekers mee door de organen van het lichaam met op maat verzorgde behandelingen in de peeskamers. Ter voorbereiding gingen zij in gesprek met ex-sekswerkers en volgden een workshop raamprostitutie bij het P(rostitutie) I(informatie) C(entrum). Noorlander ontwierp hiervoor nostalgische pop-up lingerie, die samen met de ruimtelijke pop-up installatie en animatie tot 24 januari dag en nacht te zien zijn.

Expositie 'Lady-in-waiting' met pees-performances (entree 5 euro) door Alice Pons en Olivia Reschofsky: 8 en 15 januari 15.00-19.00 uur | 24 januari 19.00-22.00 uur
MILKSTUDIOS | Oudezijds Achterburgwal 17 & Boomsteeg 1


19 DEC - 24 JAN | MEREL NOORLANDER

Vele grote schilders in de kunstgeschiedenis waren fervent voorstander van de prostituee als (lijdend) onderwerp. Menigmaal werd zij voorgesteld als een gezellige onbezorgde zelfstandige vrouw, die met plezier haar werk deed. Vandaag wordt over prostitutie gesproken als de pisang, ontkend en miskend. De vrouwen van Klimt of Picasso lijken alleen nog plaats te krijgen in de romantiek, het verleden of de fantasie.

Merel Noorlander bestudeert dit terrein van nostalgie en het collectief geheugen tijdens haar verblijf op de Wallen. Hierbij tracht zij de huidige beeldvorming om te draaien; de prostituee wordt niet als slachtoffer gedefinieerd, geen vals medeleven, maar als mens van vlees en bloed met een zelfstandig beroep.

Hierbij onderzoekt zij de mogelijkheden van pop-up in combinatie met performance en stop-motion-animatie, een uitstekend medium om de nostalgie en fantasie vorm te geven. 

Lees ook het dagboek van Merel Noorlander op 
RED STUDIO DIARIES


Performance door Kim de Weijer - opening 1 november

Performance door Kim de Weijer - opening 1 november

4 DEC | FINNISAGE PAVEL VAN HOUTEN

Maria drankjes met Magdalena performance door Kim de Weijer:
20.00 - 22.00 uur
MILKSTUDIOS | Oudezijds Achterburgwal 17 & Boomsteeg 1


19 NOV | LEZING MARIA MAGDALENA

In de pastorie van de nabijgelegen Nicolaasbasiliek geeft Pavèl van Houten een lezing over zijn inhoudelijke studie naar Maria Magdalena, met beelden, gevolgd door een gespreksronde. 

Aanvang 20.00 uur | Prins Hendrikkade 73 (toegang gratis)
Aanmelden via
j.schilder@nicolaas-parochie.nl


1 NOV - 7 DEC | PAVEL VAN HOUTEN

Tijdens zijn verblijf in het ex-bordeel deed Pavèl van Houten onderzoek naar de mystificatie van de bijbelse figuur Maria Magdalena. Haar gedaante bleek vol tegenstrijdigheden; in Nederland wordt zij getypeerd als prostituee, in andere culturen is zij de ware stichter van het Christendom.

Van Houten verzamelde hierbij meer dan 500 voorbeelden uit de kunstgeschiedenis, uit de (pop)muziek, films, mode en uit het dagelijkse leven. Daarnaast reisde hij naar Sevilla en Dublin om de specifieke Magdalena-cultus te bestuderen.

De vele ontroerende verhalen, heftige geschiedenissen en prachtige beeltenissen heeft hij geprobeerd te vatten in een 'mind-map'  van 15 ramen groot. Van Houten categoriseerde zijn bevindingen in 10 op zichzelf staande typologieën: De Goddelijke, De Onzedelijke, De Bezetene, De Treurende, De Exoot, De Devote Volgeling, De Echtgenote, De Bekeerling, De Verzorgende en De Berouwvolle. Het resultaat is een bordeel vol beelden, verhalen en peepholes. 

Lees ook het dagboek van de werkperiode van Pavèl van Houten op 
RED STUDIO DIARIES


foto: Raymond van Mil - VICE

foto: Raymond van Mil - VICE

16 OKT 19 - 21 UUR | ADE PLAYROOMS

De peeskamers veranderen tijdens het ADE in de vier grootste Amsterdamse clubs; RoXY, iT, Speedfreax en O.W.A.P. Acht legendarische DJ's (Francois K, Joost van Bellen, Roog, DJ Jean, Benny Rodrigues, Gomes, Todd Terry en RiskSoundSystem) draaien 16 oktober tussen 19 en 21 uur in de kamers > tune in en volg het feest live via redbullstudios.com/playrooms!


13 SEPT - 13 OKT | SANNE RIETVELT

Sanne Rietvelt (HKU, 2013) onderzoekt de fascinerende micro-patronen en groeiprocessen van natuurverschijnselen. Zij vraagt zich af wat de oorsprong is van waaruit de kiem ontstaat. Het punt waarop het vormloze zijn oorspronkelijke vorm aanneemt is het samenkomen van twee werelden. Het is het begin en het eind van ons zintuiglijk waarnemen. Rietvelt speelt met de schaalverhoudingen van micro en macro zodat een nieuwe vorm ontstaat. De locatie moet een soort natuurlijke leefomgeving creëren hiervoor. In het bordeel nemen haar 'levende' schepsels de rechthoekige ruimte over, als een overwoekerd onkruid in een verwaarloost huis. 

MILKSTUDIOS | Oudezijds Achterburgwal 17


Foto: Renske Mijnheer, 'schubvaren' 

Foto: Renske Mijnheer, 'schubvaren' 

30 AUG | FINISSAGE RENSKE MIJNHEER

Laatste kans: natuurlijk avontuurtje op de Wallen! 
Zaterdag is de finissage van residence-artist Renske Mijnheer. Loop mee met de Wallentour langs groene groeisels tussen de rode lichtjes (als onderdeel van de installatie 'Wild things, a paper garden') 

Vrij Verzamelde Verhalen door Renske Mijnheer:
30 augustus 20.00 uur (jenever en groene deuntjes aansluitend) 
MILKSTUDIOS | Oudezijds Achterburgwal 17 & Boomsteeg 1


25 JULI - 3 SEPT | RENSKE MIJNHEER

In haar werk creëert Renske Mijnheer (1980) een nieuwe wereld uit verschillende materialen en voorwerpen die zij door middel van stop motion leven inblaast. Van haar moeder, een sieradenmaakster, kreeg Mijnheer de fascinatie voor materialen mee. Haar vader, een wetenschapper, bracht haar de voorliefde voor onderzoek naar het leven bij. Aan de HKU (master 2007) verdiepte zij zich in de ambacht der objectanimatie. 

Wild Things
Tijdens haar verblijf in het MILK bordeel onderzocht Mijnheer de wereld der wilde planten op de wallen. Met een stadsbioloog ontdekte zij tientallen verrassende, soms eetbare, planten. Achter de ramen ontwerpt zij een groene oase te midden van het dominerende rood. Een verleidelijke tuin die pronkt met haar schoonheid..
 


10 - 12 JULI | MIMIK MAGAZINE

In MILKSTUDIOS en het aangrenzende bordeel presenteert MIMIK Magazine een eigenzinnige tentoonstelling met performances, soundscapes en een pop-up-shop. 'Flesh Garden' is een multi-dimensionale ervaring waar hedendaagse kunst en muziek zich mengen met de originele rode lichten van de peeskamers. Voor meer informatie over het programma, de kunstenaars en tickets zie mimikmagazine.com 

Opening 10 juli 19 - 23 uur | Boomsteeg


Foto: Hein Lagerweij, Rotary Random Gun

Foto: Hein Lagerweij, Rotary Random Gun

2 MEI - 13 JUNI | ART VAN TRIEST

De installaties van Art van Triest kenmerken zich door herkenbare objecten en krachtige beelden waarmee hij speelt met de verwachtingen van de kijker. Hij combineert de esthetiek van rauw metaal met de gladde uitstraling van digitale media. Bezoekers worden uitgedaagd na te denken over hun omgang met voorwerpen die ze in het dagelijks leven liever vermijden. In de peeskamers op de Wallen en in de Witte de Withstraat presenteert van Triest indringende mechanische installaties, speels en gevaarlijk.