28 NOV - 17 DEC | TEMPLE OF TEASE

Temple of Tease is The Institute for Happy Endings, established by Melanie Bonajo and Izabella Finch. Together they examine the Western social construction of the body related to female sexuality; themes explored through open group conversations and sexual pleasure focused bodywork FOR WOMEN ONLY (*)
In a series of women’s circles inspired by and held in the Red Light District, they explore how women can weave together a fresh dialogue surrounding Sex - based on female empowerment. The Temple of Tease Circle is a place for private testimonies held for women, by women and they are completely confidential.
More about the project:
mistermotley.nl/content/kunst-lang
metropolism.com/reviews/melanie-bonajo/
iffr.com/nl/2016/films/night-soil-economy-of-love

6 DECEMBER | PUSSY TUTORIAL INFO OFFICE

The Temple of Tease currently opened “Pussy Tutorial” How to keep Women Buzzzzzzing - An info-office providing instruction and collecting information through questionnaires, about women’s sexuality and the Power of Pleasure.Being in the middle of the Red Light District a.k.a Cock-erel Pleasure Zone, and living in a capitalist consumer culture which claims ownership of women’s bodies, they feel compelled to ask: What are Women’s pleasure needs? and what might a world infested with female empowered pleasure look like? All women with an interest in female sexual empowerment are invited to come to the Temple of Tease Circle to share stories and views.
More about the Temple of Tease:

i-d.vice.com/nl/article/iedereen-is-nieuwsgierig-naar-deze-emancipatie-tempel-op-de-wallen


Fest I Nova, 2015                                          SWEAT, 2015.

OKTOBER & NOVEMBER | JASPER GRIEPINK

In zijn interactieve rituelen en performances onderzoekt Jasper Griepink de kwetsbaarheden en gemakken van de levende ziel als lichaam op aarde. Oude en nieuwe normen tegenover de omgang met ons lichaam, seksualiteit en het goddelijke worden verzameld door het bestuderen van spirituele denkers, filosofen en (traditionele) natuurgenezers, en door het opzoeken van (sub)culturen en alternatieve gemeenschappen over de hele wereld.

Griepink gelooft dat de relatie die we met ons lichaam, onze gevoelens en onze gedachtes hebben een direct effect heeft op onze sociale en energetische werkelijkheid. Als ware een alchemist, probeert hij via directe interactie met zintuigelijke ervaringen van zijn publiek de politieke realiteit van schaarste en concurrentie te transmuteren naar één van overvloed, compassie, geluk en gezondheid. In zijn uitgebreide performances met talrijke materialen en objecten brengt hij een nomadische, ontwapenende en tijdelijke essentie op aarde. Hierin wordt herhaaldelijk de vraag gesteld hoe het mogelijk is om met een radicale afstemming op de wijsheid van het hart en de ziel de wereld te beïnvloeden.

Onlangs keerde Griepink terug uit Georgië, waar hij tijdens het internationale kunstfestival Fest I Nova een tijdelijk heiligdom bouwde. Bezoekers werden hier uitgenodigd om hun relatie tot magie, sjamanisme, healing en bijgeloof te onderzoeken aan de hand van interviews en rituele behandelingen. Opvallend was dat taal vaak als sluier of sleutel rondom het ervaren of toelaten van de realiteit van een concept ligt. 

In oktober werkte hij verder aan zijn onderzoek op de ‘lichaamsgerichte’ Wallen met een aansluitende presentatie en happenings in november. Zijn work-in-progress was dagelijks te bezoeken en zichtbaar voor hordes toeristen uit alle windhoeken. 

22 NOVEMBER | PRECIOUS VESSELS

Tijdens zijn verblijf nodigde Jasper Griepink collega-kunstenaars uit voor gesprekken. De kunstenaars Melanie Bonajo en Izabella Finch hadden behoefte aan een ruimte om hun intieme praktijk voor lichaamswerk te ontwikkelen. Zij verkennen hun eigen sekse en sensualiteit in relatie tot het geheugen van het lichaam. De afgelopen weken onderzochten zij i.s.m.Jasper Griepink de expressie van trauma's, articulatie van behoeften, seksuele onschuld, zelfliefde en gezondheid.
22 november gaven de kunstenaars een presentatie van hun persoonlijke reflecties, interpretaties, inspiraties en toekomstige plannen naar aanleiding van hun werkperiode in MILK. Melanie toonde onder haar nieuwste film ‘Night Soil: Economy of Love’ (foto), Izabella leidde een lichaamsessie en Jasper gaf een lezing van een persoonlijke nieuwe tekst.


5 - 9 SEPTEMBER | TWICE SHY THEATRE

MILK is verhuisd naar de Dollebegijnensteeg (met de Trompettersteeg) in het St. Anna kwartier! In samenwerking met DITS Performance Gallery programmeert MILK deze gerenoveerde peesruimte tussen twee rode steegjes tot medio 2016.
De passende aftrap werd verzorgd door de onschuldige perverse marionet van Twice Shy Theatre op zaterdag 5 september. Begin dit jaar gaven zij een opzienbarende preview in MILKSTUDIOS, een intieme peepshow die schaamte, verwondering en spanning opriep. Tijdens Fringe Festival kwamen ze gevaarlijk terug met een spectaculaire nightshow in de donkere Dollebegijnensteeg. The girl of your dreams is een multidisciplinaire avondvullende voorstelling waar de bezoeker zich waande in een Tim Burton-achtige nachtclub, duister en zinneprikkelend!

Zie ook: www.amsterdamfringefestival.nl.


11 MEI - 30 JUL | REMY HABETS

De serene maar sprekende figuren van Remy Habets opende in 2014 de witte peeskamer. Na MILKs afsluiting, is zijn nieuwste sculptuur de laatste bezoeker van deze verlaten ruimte. Tot de verhuizing bewaakt hij rustig en veilig de stille kamer..


24 APR - 30 JUN | ALLARD MEDEMA

Tijdens zijn speed-residency in het bordeel ontwikkelde Allard Medema een peeskamer-editie van zijn kunstkist, eerder te beleven bij Rotterdam Contemporary. 'Make Up Inside' is een audio installatie en gaat over zelfliefde, zelfwaarde en het zelfbeeld. Heb je deze intieme ervaring tijdens de Final Show gemist? tot eind juni is de kamer nog te bezoeken op aanvraag! mail naar peeskamer@milkamsterdam.com


14 MRT - 26 APR | ROEL VAN DOORN

Weg met hoeren, weg met hoerenlopers, weg met zuiplappen, weg met de herrie, weg met de waanzin, weg met mezelf'. Tijdens zijn verblijf op de Wallen ontwikkelde Roel van Doorn een interessante afkeer tegen zijn omgeving. Hij voelde een sterke behoefte om alle ellende weg te spoelen, in een allesreinigende zondvloed. Het nummer 'Aenema' van de Amerikaanse rock- en metalband Tool was een directe inspiratie voor zijn opmerkelijke water-installatie.


6 FEB - 6 MRT | LIDA KRUL

Vergankelijkheid, verandering, angst, maar ook lichtzinnigheid zijn onderwerpen die centraal staan in de presentatie In Between. 
Lida Krul ontwerpt kinetische installaties waarin zij nostalgische foto- en filmbeelden industrieel verwerkt. In slow motion projecteert zij een 35mm film, Duitse vintage porno, die tegelijkertijd doorboort wordt door de naald van een naaimachine. De vernietigde maar nog herkenbare beelden geven een spanning tussen plezier en ongemakkelijke gevoelens. De installatie speelt met de dubbelzinnigheid van de lichte bewegingen van de mechanica en de onvermijdelijke vernietiging van het beeld. Hiermee staat het werk in ‘schril’ contrast met de omgeving en naastgelegen peeskamers. Met een rode knop zet de kijker de installatie zelf voor twee minuten aan, hierdoor wordt op het raam als het ware een peepshow geprojecteerd.


19 DEC - 24 JAN | MEREL NOORLANDER

Vele grote schilders in de kunstgeschiedenis waren fervent voorstander van de prostituee als (lijdend) onderwerp. Menigmaal werd zij voorgesteld als een gezellige onbezorgde zelfstandige vrouw, die met plezier haar werk deed. Vandaag wordt over prostitutie gesproken als de pisang, ontkend en miskend. De vrouwen van Klimt of Picasso lijken alleen nog plaats te krijgen in de romantiek, het verleden of de fantasie.
Merel Noorlander bestudeerde dit terrein van nostalgie en het collectief geheugen tijdens haar verblijf op de Wallen. Hierbij trachte zij de huidige beeldvorming om te draaien; de prostituee wordt niet als slachtoffer gedefinieerd, geen vals medeleven, maar als mens van vlees en bloed met een zelfstandig beroep.
Zij onderzocht de mogelijkheden van pop-up in combinatie met performance en stop-motion-animatie, een uitstekend medium om de nostalgie en fantasie vorm te geven. 

Tijdens de tentoonstelling namen de performancekunstenaars Alice Pons en Olivia Reschofsky i.s.m. Merel Noorlander bezoekers mee door de organen van het lichaam met op maat verzorgde behandelingen in de peeskamers. Ter voorbereiding gingen zij in gesprek met ex-sekswerkers en volgden een workshop raamprostitutie bij het P(rostitutie) I(informatie) C(entrum). Noorlander ontwierp hiervoor nostalgische pop-up lingerie, die samen met de ruimtelijke pop-up installatie en animatie dag en nacht te zien waren.

Lees ook het dagboek van Merel Noorlander op
RED STUDIO DIARIES